nieuw ingezaaid - gv klusjes
Tuinwerkzaamheden in het najaar: winterklaar maken

De herfst komt er aan en dat merk je niet enkel aan de jassen die weer van de kapstok worden gehaald. Ook je tuin begint zich op te maken voor de winter en wij kunnen hem daar een handje bij helpen. Het is met andere woorden zachtjes aan tijd om te tuin winterklaar te maken. Daar komt meer bij kijken dan de gevallen bladeren ruimen zodat ze over een paar maanden niet uit de sneeuwman van de (klein)kinderen steken.

Het best voer je deze werkzaamheden uit wanneer het nog niet vriest. Dat is niet enkel aangenamer, maar ook beter voor je tuin. Zo kan je bijvoorbeeld voor de vrieskou bloembollen planten – een prettige taak bij de laatste zonnewarmte, die bovendien in het voorjaar een concreet, kleurrijk resultaat levert.

Er zijn echter een aantal bijkomende, niet zo evidente inspanningen nodig om deze toekomstige bloemenpracht tot zijn recht te laten komen in een tuin die ongeschonden de winter uitkomt. Denk maar aan het snoeien van doorlevende planten en hagen, composteren en compost en/of kalk aanbrengen om de grond te verbeteren en tuinmeubilair opbergen en beschermen. Zelfs je gazon heeft in het najaar extra aandacht nodig, meer dan die laatste maaibeurt. Zeker na de langdurige droogte van dit jaar kan je momenteel nog steeds herstellende gazon wel een duwtje in de rug gebruiken om de winter door te komen.

 

gazonschade gv klusjes


Winterklaar maken van het gazon en de rest van de tuin: Concreet

  1. Bekalken

Ideaal gezien wordt de bodemstructuur onder het gazon verbeterd door te bekalken in het najaar, om twee redenen. Enerzijds heeft de kalk op deze manier meer tijd om in de bodem te dringen voordat de bodemreserves weer worden aangesproken door de bovenliggende weer tot leven komende planten. Anderzijds laat deze werkwijze toe om in het voorjaar zonder zorgen te kunnen bijbemesten. Kalk en mest gaan immers niet goed samen.

Bij het aanbrengen van kalk ga je best voorzichtig tewerk, vanaf een gekende beginsituatie: de zuurtegraad. Deze kan je laten bepalen bij de gekende tuincentra, of je kan het aan GVKlusjes uitbesteden. Het voordeel van de tweede optie is dat je niet enkel de zuurtegraad zal weten, maar ook meteen een plan en man van aanpak klaar hebt staan.

  1. Composteren en compost aanbrengen

Of er een tijdje na het bekalken nog compost kan worden aangebracht, hangt vooral af van de bodemsoort. Op een kleirijke bodem wordt bijvoorbeeld best in het najaar reeds compost aangebracht, terwijl een overwegend zanderige bodem best nog kan wachten tot het voorjaar. Dit heeft alles te maken met de snelheid waarmee het water – en daarmee de nutriënten uit de compost – doorheen de bodem sijpelen. Dit gaat traag bij klei en erg snel bij puur zand.

De combinatie van efficiënt composteren, het bepalen van de grondsoort en het correct aanbrengen van de compost is niet vanzelfsprekend, zelfs niet voor menig doorwinterde (of is het winterklare?) tuinier. Daarom staat GVKlusjes tot uw dienst met advies en mankracht.

  1. Snoeien van hagen en planten

Snoeien is niet enkel nodig vanuit esthetisch, vormgevend effect; het zorgt ook voor meer en mooiere bloemen en vruchten in het voorjaar. En het snoeien van hagen zorgt dan weer voor een goede verstandhouding met de buren.

Voor heel wat planten is het najaar de ideale periode om gesnoeid te worden. Sappen beginnen immers trager doorheen de plant te stromen en er moeten geen nieuwe plantendelen zoals bladeren en bloemknoppen worden aangemaakt. Met andere woorden: er is minder kans op snoeischade.

Zowat elke plantensoort heeft zijn eigen aanpak nodig bij het snoeien. Je kan dan ook een heel gamma aan snoeigidsen bij uw tuincentrum vinden om uit te pluizen. Of je kan GVKlusjes contacteren en vertrouwen op onze expertise.

  1. Tuinmeubilair behandelen, opbergen en beschermen

Het tuinmeubilair winterklaar maken, wordt over het algemeen genomen niet als het meest attractieve klusje beschouwd. Toch zou het zonde zijn om in de lente je mooi onderhouden tuin aan te kleden met afschilferende, verbleekte of opgezwollen meubels. Daarom staat GVKlusjes ook voor deze taken voor u klaar.