kelder dichting - gv klusjes


Wanneer in een woning een kelder aanwezig is, kan deze veelal dienst bewijzen als bergruimte, maar soms ook als bijkomende leefruimte, repetitiehok of zelfs praktijkruimte.
Ongeacht de toepassing, is de kelder pas bruikbaar als deze niet vochtig is.

Omdat keldermuren in de bodem zijn geplaatst, moeten ze bestand zijn tegen de druk van het grondwater. Vaak is dat niet zo, met allerlei vocht- en schimmelproblemen tot gevolg. Niet voor niets wordt bij de (ver)koop van een huis steevast één belangrijke vraag gesteld wanneer de kelder ter sprake komt: is het een droge kelder?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een vochtige kelder droog te maken. Men spreekt dan over kelderdichting. Het spreekt voor zich dat een dergelijke dichting meestal van binnenuit wordt uitgevoerd.kelder dichting - gv klusjes


Inspectie van de kelder

Belangrijk bij een duurzame kelderdichting, is dat er in een eerste stap een grondige inspectie wordt uitgevoerd, waarbij zowel de ernst van het vochtprobleem als de structuur van de kelder worden opgemeten. Afhankelijk van de uitkomst van deze inspectie, het beschikbare budget en de toekomstige bestemming van de kelder, zijn dan verschillende acties mogelijk.

In het meest ideale geval, worden in een eerste stap – de herinspectie – de muren en bodemplaat volledig ontmanteld, zodat meer gedetailleerde metingen kunnen worden uitgevoerd.
Pas na deze uiterst grondige analyse, gaat men over tot de effectieve kelderdichting, met aandacht voor zowel vloer als muren.

De vloerplaat wordt veelal opgebouwd uit waterdichte bewapening in folie die langs de muren tot aan het plafond komt. De muren zelf werden tijdens de eerste stap reeds vrijgemaakt en afgekapt, zodat deze in de volgende stap kunnen worden gedicht door de plaatsing van een waterdichte plaat.
Deze plaat kan daarna gewoon worden bepleisterd.


kelder dichting - gv klusjes


Pas wanneer de kelder en de gebruikte materialen lang genoeg werden uitgedroogd, kan verder worden betegeld en gevloerd, indien gewenst.
Uw kelder is hierna niet enkel waterdicht, maar ziet er ook zo goed als nieuw uit en kan ten volle worden benut.kelder dichting - gv klusjesHulp nodig? GVKlusjes staat ook voor deze taken voor u klaar!